Pangu-Weather, sistemul de prognoză meteo globală, bazat pe inteligență artificială, dezvoltat de Huawei Cloud este acum disponibil pe site-ul ECMWF (Centrul European pentru Prognoze Meteo pe Termen Mediu). Pe acest site, meteorologii, pasionații de vreme, precum și publicul larg pot acum să vizualizeze gratuit prognozele meteo globale pe 10 zile, generate de sistemul Pangu-Weather. ECMWF a publicat, de asemenea, un raport tehnic intitulat: Ascensiunea prognozelor meteorologice bazate pe date, care a testat Pangu-Weather ca reprezentant al metodelor bazate pe date. Raportul include o comparație între previziunile realizate de Pangu-Weather și ECMWF IFS (un sistem NWP de top la nivel global) din aprilie până în iulie anul acesta.

Rezultatele sunt foarte promițătoare, cu o îndemânare comparabilă atât pentru metricele globale, cât și pentru evenimentele extreme, atunci când sunt verificate atât în raport cu analiza operațională, cât și cu observațiile sinoptice.”

Site-ul ECMWF care prezintă prognozele meteo realizate de Pangu-Weather

Potrivit raportului, adoptarea metodelor ML precum Pangu-Weather ar putea schimba radical evoluția progresivă și destul de lentă a metodelor tradiționale de prognoză numerică a vremii (NWP) – abilitățile de prognoză au crescut cu aproximativ o zi pe deceniu (conform Organizației Meteorologice Mondiale, sau OMM), ceea ce poate fi atribuit costului ridicat de calcul al efectuării unei prognoze cu sistemele NWP standard. Modelele ML sunt pregătite să revoluționeze prognoza meteo prin previziuni care necesită costuri de calcul mult mai mici și sunt foarte competitive în ceea ce privește acuratețea.

ECMWF rulează, în prezent, o serie de prognoze bazate pe date ca parte a operațiunilor sale. Site-ul ECMWF prezintă prognozele realizate de Pangu-Weather în șase tipuri diferite de hărți, și anume: presiunea la nivelul mediu al mării și viteza vântului la 850 hPa, înălțimea geo-potențială la 500 hPa și temperatura la 850 hPa, presiunea la nivelul mediu al mării și vântul la 200 hPa, temperatura și geopotențialul la diferite niveluri de presiune, temperatura la 2 m și viteza vântului la 10 m, viteza vântului și înălțimea geopotențială la diferite niveluri de presiune. Toate aceste informații sunt esențiale pentru a prezice dezvoltarea sistemelor meteorologice, traiectoriile furtunilor, calitatea aerului și modelele meteorologice. Pangu-Weather a fost, de asemenea, utilizat recent pentru a prezice traiectoria taifunului Dusuri.

ECMWF a presupus mai multe eforturi din partea comunității mondiale de prognoză meteorologică pentru a utiliza modelele de inteligență artificială ca plus valoare a sistemelor lor de prognoză și pentru a explora, în continuare, punctele forte și punctele slabe ale acestor modele.


Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *