Romanul istoric a oferit dintotdeauna o dubla placere cititorului. In primul rand, cei care iubesc istoria au sansa de a afla lucruri uimitoare despre anumite evenimente sau personaje.

In al doilea rand, totul este povestit intr-un mod romantat, ceea ce face ca lectura sa fie mult mai usoara si mai placuta, partile fictive in astfel de carti avand rolul de a imblanzi firul povestii. Un roman istoric, pe care foarte multi cititori il recomanda, este “Erzsebet Bathory. Contesa Sangeroasa”, sub semnatura scriitoarei Rebecca Johns.

Autoarea, nascuta in 1971, si-a folosit experienta de profesor si jurnalist pentru a da nastere unui roman foarte bine documentat. Conform criticilor literari, romanul Rebeccai Johns este cel mai bine pus la punct din punct de vedere al realismului si al acuratetei istorice. Despre Contesa Bathory s-au scris multe povesti, romane sau tratate istorice, insa, acesta se pare ca respecta mult mai bine faptele petrecut in acea perioada.

In 1611, in Ungaria, Contesa Erzsebet Bathory, isi asteapta sentinta ce avea sa o condamne la temnita pe viata. Era acuzata de uciderea a peste 650 de femei si pentru asta urma sa fie inchisa in turnul propriului castel.

Urmarind cum usa celulei sale era zidita, ii scrie fiului sau povestea vietii sale. Incearca, intr-un fel, sa isi justifice crimele pe care le-a savarsit. Totul incepe inca din tineretea contesei, ce facea parte din una din cele mai nobile case ale Ungariei, amintind inclusiv povesti despre dragostea din sanul familiei si pierderea tatalui la o varsta frageda.

In curand, aceasta va descoperi pretul de a fi femeie in acel secol, prin prisma unui mariaj aranjat in cel mai insensibil mod cu putinta. Ea nu este decat obiectul unei intelegeri si al unei tranzactii financiare calculate la rece. Desi accepta aceasta intelegere, curand va afla ce este dragostea prin afectiunea nepermisa a unui alt barbat.

Desi Erzsebet Bathory este intruchiparea raului in ziua de azi, spunandu-i-se chiar si Contesa Dracula, povesetea arata si o alta latura a acesteia care incearca, cu disperare, sa se agate de tinerete si iubire.

Desi istoricii cred ca Bathory (o femeie totusi frumoasa, inteligenta culta si foarte bogata) a fost doar o unealta, un pion, in interesele altora si ca toate acuzatiile de crima sunt false, cartea prezinta totusi imaginea cunoscuta de toti.

Contesa Rebeccai Johns este prezentata in toata gloria, cruzimea si mandria ei. Este un roman dur, pe care nu oricine va putea sa il citeasca. Cu toate acestea, scriitoarea nu se fereste sa arate o multitudine de fete ale contesei cand sensibile, cand de o cruzime fara margini. Romanul trebuie citit cu atentie, pentru a distinge rationamentul lucrurilor spuse de contesa, de realitatea actiunilor ei. Caracterul contesei se contureaza gradual, spre final cititorul avand o imagine completa.

Acum puteti comanda, de la carti-beletristica.ro, acest succes literar, care a stat inclusiv la baza filmului omonim din 2009, cu o remarcabila interpretare a contesei de catre actrita Julie Delpy. Pretul este unul de exceptie si veti avea ocazia de a descoperi un personaj controversat, in fata caruia omenirea inca se cutremura.


Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *