Plastilina este unul dintre cele mai distractive si versatile materiale cu care se pot juca copiii mici, chiar daca poate crea putina mizerie uneori. Aceasta ofera o experienta senzoriala care ajuta la imbunatatirea abilitatilor motorii fine, usureaza tensiunea si sporeste imaginatia, stimuland dezvoltarea timpurie a micutilor.

Cum poate jocul cu plastilina sa ajute la dezvoltarea cognitiva a copiilor?

Plastilina este un material terapeutic care va fi intotdeauna un instrument excelent de invatare pentru educatia timpurie. Nu exista nicio tehnica fixa de utilizare a plastilinei, asa ca micutii isi pot explora creativitatea fara a fi ingrijorati ca ar face ceva gresit. Jocul cu plastilina ofera o serie de beneficii pentru copii, dintre care unele sunt enumerate mai jos.

Ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine.

Modelarea plastilinei in diferite forme reprezinta o modalitate excelenta de a dezvolta abilitati motorii fine, mai ales daca esti copil, deoarece te determinta sa iti folosesti toti muschii degetelor si mainilor.

Cand se joaca cu plastilina, cei mici ruleaza, aplatizeaza, rasucesc, strang, ciupesc, framanta si bat materialul. De asemenea, pot folosi ustensile suplimentare, cum ar fi sucitoare si forme de prajituri.

Toate aceste actiuni ajuta la dezvoltarea motrica fina, astfel incat, atunci cand copilul va incepe sa mearga la scoala, va putea indeplini cu usurinta noi sarcini, cum ar fi tinerea unui creion in mana.

 

Stimuleaza imbunatatirea vocabularului.

Jocul cu plastilina intr-un grup poate fi grozav pentru cei mici, deoarece ii incurajeaza sa vorbeasca despre ceea ce fac. In timp ce se joaca, ei vorbesc despre actiunile pe care le fac, spun de ce le fac si ce vor sa faca cu modelul obtinut. Cuvinte precum modelare, ciupire si aplatizare vor fi, de exemplu, adaugate la vocabularul lor.

 

Ii determina sa-si dezvolte creativitatea.

Jocul cu plastilina ii incurajeaza pe copii sa-si foloseasca imaginatia si sa fie creativi, deoarece nu implica reguli fixe. Nu exista niciun raspuns, solutie sau obiectiv pe care cei mici trebuie sa-l atinga – sunt liberi sa se joace si sa exploreze asa cum doresc. Acest lucru este grozav pentru cei mici, deoarece ii ajuta sa devina mai independenti si sa aiba o stima de sine crescuta.

Aceasta activitate ii ajuta, de asemenea, sa dea viata imaginilor si ideilor care le trec prin cap, ceea ce ii poate determina sa fie mai orientati spre detalii si sa-si imbunatateasca gandirea simbolica.

 

Ii ajuta sa-si prelungeasca durata de atentie.

Jocul cu plastilina necesita concentrare pentru o perioada de timp. De obicei, micutii devin mai interesati si mai implicati in ceea ce fac atunci cand se joaca cu plastilina, ceea ce ii ajuta sa-si imbunatateasca atentia si concentrarea.


Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *