Sugestii pentru viitori nasi

Propunerea de a fi nasi – de cununie sau de botez – trebuie sa fie primita de oricine ca o onoare, fiindu-i incredintat astfel viitorul spiritual al un cuplu sau al un copil. O asemenea propunere dovedeste, in primul rand, respect, dar si incredere din partea celor care o fac, iar viitorii nasi se simt adeseori coplesiti de bucurie, uneori chiar de responsabilitate daca iau in serios acest statut in viata unor oameni.

Eleganta, nu opulenta!

A fi nasi presupune, intr-adevar, cheltuieli mari, dar o asemenea propunere este facuta, de obicei, celor instariti. Tinerii, mai ales cei cu educatie si cei care iau in considerare adevaratele valori spirituale, aleg insa ca nasi persoane apropiate sufleteste, de la care asteapta mai degraba o apropiere sufleteasca si nu daruri materiale.

Chiar si persoanele care au posibilitatea sa cheltuie multi bani pentru tinuta de nasi ar trebui sa ia in considerare in primul rand eleganta, ceea ce implica si tendintele modei, dar cu siguranta nunta sau botezul nu este un eveniment unde extravaganta si opulenta ar trebui afisate. Nasii sunt persoanele care insotesc in biserica viitorii miri pentru a fi cununati sau copilasul pentru a fi botezat, asadar hainele acestora trebuie sa fie in primul rand decente.

Ce obiceiuri traditionale trebuie sa respecte nasii?

Traditia ortodoxa impunea ca alegerea nasilor sa fie facuta in primul rand dintre cuplurile de religie ortodoxa si cununati la randul lor. Insa o astfel de obligativitate a fost lasata deoparte la unele cununii, nasii fiind acceptati fara a fi cununati.

Traditiile românesti sunt pastrate destul de bine, iar cele care implica daruri cu atat mai mult. Obiceiurile difera de la o zona la alta, de la o etnie la alta si chiar de la o religie la alta, dar unele indatoriri ale nasilor au devenit reguli nescrise pentru toti românii.

La nunti, de exemplu, o regula general valabila in România este ca nasul sa plateasca  bisericii dupa cununie si tot el plateste pantoful miresei daca este furat. De asemenea, nasii pregatesc cele necesare pentru slujba de la biserica, atat in cazul botezului (lumanari, panza necusuta pentru infasarea copilului si un rand de haine cu care va fi imbracat copilul dupa botez), dar si pentru nunta.

Problema darurilor poate fi discutata de la bun inceput de catre viitorii miri cu cei care sunt alesi ca nasi, mai ales daca aceasta propunere de a fi parinti spirituali este adresata unor apropiati care nu au o situatie materiala buna, fiind mai importante darurile sufletesti decat banii. Totusi, nasii ar trebui sa daruiasca mirilor un cadou care sa foloseasca noii familii, fie aparate electrocasnice, fie seturi de lenjerie pentru pat, fie opere de arta, care sa fie pastrate si sa aminteasca pentru totdeauna de fericitul eveniment.

De asemenea, nasa care boteaza un copil face cadou o mica bijuterie – de obicei, fetita primeste cercei, iar baiatul un medalion de aur.

In unele zone exista obiceiul ca mirii sa faca daruri nasilor, iar nasii sunt implicati, la randul lor, in adevarate ritualuri – cantatul si impanatul gainii pentru nasi din zona Nasaudului este un obicei cu totul inedit pentru cei care vin din alte regiuni.


Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *