Emir-Kusturica

Emir Kusturica este un regizor de film, scenarist, actor, producător și muzician sârb, născut în Bosnia. Kusturica este unul dintre cei mai distinși regizori europeni de la mijlocul anilor 1980, fiind foarte bine cunoscut pentru filmele artistice apreciate la nivel internaţional.

A concurat la Festivalul de Film de la Cannes de cinci ori și a câștigat Palme d’Or de două ori pentru When Father Was Away on Business și Underground, precum și premiul pentru Cel mai bun regizor pentru “Time of the Gypsies”.

Kusturica a mai câștigat un Urs de Argint la Festivalul de Film de la Berlin pentru Arizona Dream, un Leu de Argint la Festivalul de Film de la Veneția pentru Black Cat, White Cat și un Leu de Argint pentru Cea mai bună lucrare pentru Do You Remember Dolly Bell?.

De la mijlocul anilor 2000, reședința principală a lui Kusturica a fost în Drvengrad, un oraș din în regiunea Mokra Gora din Serbia.

El a fost membru al Academiei de Științe și Arte a Republicii Srpska începând cu data de 9 noiembrie 2011.

In anul 2002 Kusturica a devenit ambasador UNICEF, iar opt ani mai târziu a fost numit cavaler al Legiunii de Onoare din Franța. In anul 2010 a publicat o autobiografie „Smrt je neprovjerena glasina” („Moartea este un zvon neverificat”), urmată, trei ani mai târziu, de o carte de tip ficțiune, „Sto jada” („Sute de necazuri”).

Datorită prieteniei tatălui său cu binecunoscutul regizor Hajrudin, Kusturica, la doar 17 ani, a primit un mic rol în Walter Defends Sarajevo de Krvavac, un film cu partizani din 1972 finanțat de statul iugoslav.

Cariera cinematografică

În 1978, Kusturica a absolvit școala de film (FAMU) la Academia de Arte Frumoase din Praga. După absolvirea FAMU, Kusturica a început să regizeze scurtmetraje create pentru TV în Iugoslavia.

El și-a făcut debutul în lungmetraj în anul 1981 cu “Do You Remember Dolly Bell?”, o dramă cu ajutorul căreia a câștigat prestigiosul Leu de argint pentru Cea mai bună lucrare la Festivalul de Film de la Veneția din acel an. În același an, la vârsta de 27 de ani, a devenit lector la Academia de Arte Frumoase din Sarajevo, post pe care l-a deținut până în anul 1988.

Un timp a fost director de artă la Open Stage Obala.

Cu cel de-al doilea lungmetraj al lui Kusturica, “When Father Was Away on Business” din anul 1985, a câștigat un Palme d’Or la Cannes și cinci premii de film iugoslav, precum și o nominalizare la Premiul Academiei Americane pentru cel mai bun film străin.  Kusturica a scris scenariile ambelor lungmetraje.

În anul 1989 a câștigat mai multe premii pentru Time of the Gypsies, un film despre cultura romilor și exploatarea tinereții acestora.  Tot în acelaşi an a fost membru al juriului celui de-al XVI-lea Festival Internațional de Film de la Moscova. Vrei un artist pentru nunta, botez, eveniment, corporate, petreceri?

Filmografie

Ca regizor

Ca actor


Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *